Studenten mboRijnland bouwen website Campus Gouda


2 november 2022
StudentenmboRijnlandwebsite

In januari dit schooljaar benaderde Frank Slingerland, adviseur onderwijs bij de gemeente Gouda, mboRijnland. “We zitten in een eerste fase van Campus Gouda en in die fase willen we laten zien welke kwaliteiten we te bieden hebben in deze regio. Dan is een website een interessant middel en hoe leuk is het dat de website van een campus, is gebouwd door studenten.

Inspirerende ervaring

Robben meldt trots dat deze opdracht is opgepakt door een groepje topstudenten, Marcel van t Hof, Lukas Wevers en Renzo Fois. “Het zijn tweedejaars, maar Marcel en Lukas doen de opleiding versneld en zijn bijna derdejaars. Het bouwen van zo’n website is best een pittige klus, er komt meer bij kijken dan alleen het bouwen van een cms. De grootste uitdaging was het halen van de deadline, dat is voor het onderwijs best lastig omdat je ook te maken hebt met bijvoorbeeld examens. Je moet dat als docent goed structureren zodat het naast elkaar kan lopen. De website is inmiddels live, maar we zijn nog niet klaar. Achter de schermen zijn we nog bezig met het perfectioneren van de website.”

Door de coronacrisis gebeurde alles online. Gelukkig was de eerste afspraak met de opdrachtgever nog in het Huis van de Stad in Gouda. Het afspreken op locatie is volgens docent Henry Robben al een goed leermoment. “Op tijd komen, je reis plannen en vervolgens het gesprek aangaan met je opdrachtgever. Overigens merken wij dat het voor de opdrachtgever ook een inspirerende ervaring is om met studenten samen te werken. Zij denken net iets meer out of the box en komen soms met oplossingen waar door de rest van het personeel nog niet aan is gedacht.”

Cyber security

Student Marcel vond het vooral leuk dat hij nu, onder de hoede van zijn docent, voor een echte opdrachtgever aan het werk was. “Het logisch nadenken in combinatie met het rekening houden met de wensen van de klant, vond ik leerzaam. Omdat je met je studenten in een team werkt, loop je ook tegen bepaalde zaken aan. Iedereen heeft een eigen manier van werken en bedenkt andere oplossingen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, bleek tijdens deze opdracht. Dat leidde soms tot enige discussie, maar uiteindelijk kwamen we gezamenlijk tot een besluit.”

Inhoudelijk vond Marcel de opdracht overigens zelf ook interessant. “Hierna wil ik waarschijnlijk iets met cyber security doen. Toen campusgouda.nl live ging werden we meteen gehackt, dit hebben we direct opgelost op zo’n manier dat de website nu beveiligd is. Het lijkt me leuk om hiermee verder te gaan op een hbo opleiding. En omdat ik in Gouda woon, spreekt het idee van Campus Gouda mij zeker aan.”