Zorg & Technologie

De inzet van zorgtechnologie kan een bijdrage leveren om de zorg beter, goedkoper, effectiever of efficiënter te maken. Wat is er mogelijk op dit gebied en wat wordt al ingezet? Hoe zorg je dat medewerkers, mantelzorgers en cliënten vertrouwd raken met de technologische toepassingen en hoe implementeer je deze technologie in de dagelijkse praktijk en het onderwijs?

Zorg 1
CampusGouda_Zorg_Technologie@2x-100
Living Lab Zorg & Technologie

Onderwijsinstellingen, bedrijven en overheid werken in het Living Lab Zorg & Technologie samen bij het toepasbaar maken en implementeren van bestaande zorgtechnologie en daarbij aansluitende opleidings- en professionaliseringstrajecten.

De toekomst van de zorg vraagt om de professionals op een passende en praktijkgerichte wijze ontwikkelmogelijkheden te bieden.

Campus Gouda biedt dat in de vorm van het Living Lab Zorg & Technologie, waarin diverse onderwijsmodules en het Health Lab van de toekomst integraal zijn verweven.

 

Modulegids 2024-2025 Campus Gouda zorg en welzijn
Gevarieerd aanbod HBO (deel)modules

De ontwikkelingen in de zorg gaan snel, hoe kan je als zorgprofessional in de toekomst kwalitatief hoogwaardige zorg en ondersteuning aan jouw cliënten blijven bieden? Als zorgprofessional wil en moet je je blijven ontwikkelen om klaar te zijn voor je baan nu en in de toekomst. Maar hoe combineer je dat met je drukke baan? Vanuit de Campus Gouda bieden wij een helpende hand door jou op een laagdrempelige manier losse hbo-onderwijsmodules aan te bieden.

Door losse modules te volgen, ervaar je in korte tijd of studeren op hbo-niveau iets voor jou is. Je doet precies die kennis op die je direct in je werk kunt toepassen. Zo bepaal jij je eigen onderwijsprogramma en geef je invulling aan jouw eigen Leven Lang Ontwikkeltraject. Wat past bij jou en is dat in lijn met jouw persoonlijke ontwikkeling? Wat heb je op dit moment nodig om je vak beter te kunnen uitvoeren?

hbo modules

De meerwaarde van modulair onderwijs is dat je deelmodules kunt stapelen, waardoor er een (leer)traject op maat ontstaat. Op dit moment kan je via de Campus Gouda de volgende modules volgen:

220722Foto Best passende zorg

Best passende zorg

Kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen

_94A2160

Klinisch Redeneren

_94A2121

Communiceren in de Zorg

Zorg 3

Inzet van zorgtechnologie

De Labs

Campus Gouda werkt samen met mbo- en hbo onderwijsinstellingen, overheid, zorginstellingen en het bedrijfsleven aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de regio. Daarin spelen innovatie en technologie een belangrijke rol.

Bidbook Living Lab Zorg & Technologie van de toekomst

Er zijn verschillende labs actief bij Campus Gouda. Wat betreft het Experience Lab geven Zorgpartners Midden-Holland, mboRijnland en Campus Gouda hier een vervolg aan in een Living Lab Zorg & Technologie van de toekomst. Een fysieke plek waar studenten en medewerkers zich kunnen voorbereiden op de zorg van de toekomst. In het vorig jaar geopende Experience Lab in de Rietkraag van Zorgpartners Midden-Holland ervaren, ontdekken en onderzoeken studenten en zorgmedewerkers wat zorgtechnologie is en hoe ze dit kunnen toepassen. Dit fysieke lab, een samenwerking tussen Zorgpartners Midden-Holland, ZWconnect, mboRijnland, Hoornbeeck College, CIV Smart Technology, CIV Welzijn & Zorg en Campus Gouda, smaakt naar meer.

Lees in het bidbook, een routekaart meer over het Living Lab Zorg & Technologie.

In een online uitzending tijdens de Slimme Zorgestafette organiseerde Campus Gouda een gesprek over de lopende activiteiten. Projectleider Brenda van Zeeland praat met verschillende betrokkenen van onder meer Vierstroom ZorgThuis en Zorgpartners Midden-Holland over zorgtechnologie. Ook komen de ervaringen van studenten en een cliënt naar voren. Bekijk de hele uitzending:

.

Experience Lab

In Midden-Holland werkt een aantal partners samen in een fysiek lab. In zorginstelling De Rietkraag van Zorgpartners Midden-Holland ervaren, ontdekken, onderzoeken en ontwikkelen studenten en zorgmedewerkers vaardigheden in zorg en technologie.

Zorgpartners Midden-Holland, ZWconnect, mboRijnland, Hoornbeeck College, CIV Smart Technology, CIV Welzijn & Zorg en Campus Gouda bouwen zo samen aan een toekomstbestendige zorg, die toegankelijk betaalbaar blijft, maar waar de mens centraal staat. Per 1 januari 2026 hebben we een duurzaam en toekomstgericht living lab doorontwikkeld die nog een stap verder gaat. Een plek waar kennis delen, innoveren en ervaren, in relatie tot zorgtechnologie en welzijn, centraal staan in regio Midden-Holland.

Hoe ervaren studenten en zorgprofessionals zorgtechnologie en het Experience Lab? Bekijk onderstaande filmpjes:

 

 

Wil je graag het Experience Lab in Gouda bezoeken? Dat kan!
Mail naar info@campusgouda.nl voor meer informatie en een gepland bezoek.

 

Explore Lab

In het Explore Lab gaan studenten aan de slag met vragen van bedrijven en zorginstellingen rondom zorgtechnologie.

Het Explore lab verbindt in de projecten het onderwijs, zorginstellingen en bedrijven aan elkaar.

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een rijdend expierence lab. Deze bus gaat vanuit het duurzame expierence lab de wijk in om mantelzorgers, cliënten en zorgmedewerkers te inspireren over de mogelijkheden van zorgtechnologie. Studenten bemensen deze bus. Hierdoor is het laagdrempelig, flexibel en complementair aan het de andere labs.

Skills Lab

In het Skills Lab oefenen studenten en medewerkers van bedrijven met hun technische vaardigheden.

Een voorbeeld van een project is in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam waarbij studenten van ict/informatica vanuit een vraag van de zorginstellingen een opdracht doen. Dit kan een onboardingsapp zijn, of een dashboard voor de manager om de zorgtechnologie middels SROI (social return on investment) meetbaar en inzichtelijk te maken.

Research Lab

In het Research Lab doen lectoraten en practoraten gezamenlijk onderzoek waarbij een vraagstuk vanuit een zorginstelling centraal staat of een thema. Dit krijgt vorm in het onder andere het ontwikkelatelier, waarin deelnemers van modulair onderwijs, hun HR-afdeling en leidinggevenden met elkaar praktijkgericht onderzoek doen aan de hand van thema ‘s. Deze thema ’s komen uit hun eigen praktijk en zijn dus vraaggestuurd.

Voor het ontwikkelatelier is iedereen welkom om met deze verdiepingsslag te werken en de practor begeleid deze sessies. Het zijn ontwikkelingen op het snijvlak van onderwijsvernieuwing en het veranderd werkveld. Het originele van deze wijze van onderzoek doen is dat er geen uitkomst vooraf het doel is.

Je kunt op elk moment instappen, wanneer je behoefte hebt je kennis een stap verder te brengen in je eigen organisatie.

Wil jij meer weten over tussenruimte? Desirée Bierlaagh vertelt er meer over.

Onze Partners

Samen voor innovatie en groei. Dat kan alleen met elkaar. Wilt u ook partner worden van Campus Gouda? Of wilt u meer informatie? Stuurt u dan een e-mail naar info@campusgouda.nl.

Nieuws

Campus Gouda is volop in beweging. Studenten werken aan innovatieve ideeën, er start een nieuwe hbo-module of professionals gaan aan de slag met nieuwe technologie. Ook organiseren we werkgroepen en interessante kennisevents en geven we graag het woord aan onze partners.

Zorg & Technologie
Screenshot 2022-10-19 at 14.28.43

Filmpje studenten hbo module Verpleegkunde

De eerste studenten hebben hun certificaat behaald behaald van de hbo module Communiceren in de…

Zorg & Technologie
Screenshot 2022-10-19 at 14.38.08

Aftermovie uitreiking certificaat hbo module Communiceren in de Zorg 2022

Op een mooie zomerdag, op een prachtige locatie hebben de eerste 20 studenten Zorg &…

Meer weten?

Wilt u meer informatie over Campus Gouda of heeft u vragen?
Neem contact met ons op, we helpen u graag verder!