Bijeenkomst Zorg & Technologie. Hoe dan?


6 oktober 2023
_94A2503
Feestelijke opening Bus to the Future

Zo’n 70 deelnemers bezochten dinsdag 3 oktober de bijeenkomst Zorg & Technologie van Campus Gouda. De middag stond in het teken van kennis delen, ervaringen uitwisselen en leren van elkaar, allemaal rondom zorgtechnologie. Met als spectaculair slot de opening van de Bus to the Future: zorgtechnologie op wielen.

Onder leiding van inspirator Miel Verstappen begint de middag meteen inhoudelijk. Anna van Popering, wethouder Zorg: “In onze regio komt het belang van samenwerking steeds meer op de agenda te staan. Campus Gouda is hierin een belangrijke schakel. Zorgprofessionals van verschillende organisaties zitten naast elkaar in de schoolbanken bij de modules. Dat geeft kruisbestuiving. Bovendien behoud je door het aanbieden van onderwijs op maat en in de buurt mensen voor de zorg.”

Krachten bundelen

Frank Slingerland, projectmanager Campus Gouda vult aan: “De kracht van Campus Gouda is de kracht van alle partners, want we zijn afhankelijk van jullie input. We doen het graag vraag gestuurd. Dat hebben we nodig voor het onderwijs. Op zo’n middag als vandaag kunnen we die krachten weer even bundelen.” Miel Verstappen concludeert dat we niet bang moeten zijn om fouten te maken, daar word je creatief van. “De Bus to the Future die vanmiddag wordt geopend is een mooi voorbeeld van creatief denken.”

Vervolgens gaat iedereen aan de slag in verschillende workshops. Op zolder strijden twee groepen tegen elkaar in Escaperooms. Wie lukt om op tijd bij meneer Welgelegen te zijn? Uiteraard moeten er eerst allerlei puzzels en opdrachten gericht op digivaardigheden worden opgelost.

Ambassadeurs zorgtechnologie

Hogeschool Rotterdam vertelt over de nuttige bijdragen van studenten in korte en lange trajecten. Zo houdt hbo stagiaire Britt zich bezig met de uitleenservice van het Experience Lab voor mensen die zorgtechnologie willen uitproberen in de praktijk. Welke informatie hebben mensen nodig voor het juiste gebruik van een zorgleensevice. Wat zijn de ervaringen hiermee? Een mooi voorbeeld dat je vooral het gesprek met studenten aan moet gaan, want zij zijn uitstekende ambassadeurs voor zorgtechnologie.

In kleine groepjes brainstormden deelnemers over het behoud van personeel. Zo werd er de ideale vacature voor de zorgprofessional bedacht. Wat daarin terug moet komen? Zeggenschap, flexibiliteit en het aantal uren. Bij de Zeepkist werden verschillende ervaringen gedeeld. Waar loop je tegenaan als je gaat ontwikkelen? Marianne Schouwstra, docent mboRijnland en projectleider CIV Welzijn & Zorg vertelde over Het Leerhuis. mboRijnland studenten volgen een BOL opleiding in de praktijk bij Zorgpartners Midden-Holland. “Je leert in de praktijk en je bent er onderdeel van die praktijk.”

Frank Koppejan, docent van De Haagse Hogeschool en Campus Gouda, gaf nog een tip mee: “Pas op, want zodra mensen een hbo opleiding volgen, vertrekken ze uit de regio. Houd ze hier. Campus Gouda doet dat door het aanbieden van modules.” Wethouder Thierry van Vugt sloot het plenaire gedeelte af. “Ik ben onder de indruk van zoveel aanwezigen. Laten we met elkaar zorgen dat we de hbo mensen vasthouden, zodat ze bij mooie bedrijven en zorginstellingen gaan werken. Maar ik denk ook aan de mbo studenten die bijvoorbeeld met de Bus to the Future gaan werken, want die vakmensen hebben we ook nodig! Daar kunnen wij als regio Midden-Holland de vruchten van plukken.”

Met deze woorden gaf hij het stokje door aan Brenda van Zeeland, projectleider bij Campus Gouda en CIV Welzijn & Zorg. Want over creatief denken en innovatie gesproken, de Bus to the Future is een rijdend lokaal, gevuld met allerlei zorgtechnologische hulpmiddelen. Studenten en zorgprofessionals leren hier mee werken en delen deze ervaringen vervolgens met cliënten en mantelzorgers. “Dit hebben we met elkaar voor elkaar gekregen. Mobile Care zorgt voor alle zorgtechnologische hulpmiddelen. mboRijnland en CIV Welzijn & Zorg zorgen dat dit wordt opgenomen in het curriculum en Vierstroom betrekt de zorgprofessionals erbij. En nu kan de bus de wijk in, naar events en wie weet wordt het gekoppeld aan het Experience Lab. De Bus to the Future is een voorbeeld van wat samenwerking tussen verschillende partijen tot resultaat kan brengen.” En met deze rake woorden was het tijd voor dé sleutel, vuurwerk en bubbels. De Bus to the Future is geopend!