Terugblik en aftermovie evenement Zorg & Technologie


25 november 2024
HBF20241118210920
AI – Wat kunnen we en moeten we ermee?

Was je er niet of wil je jezelf terugzien? De aftermovie inspireert!

Op 18 november doken zo’n 70 deelnemers de wereld van Artificial Intelligence (AI) in tijdens het event Zorg & Technologie van Campus Gouda in Arti Legi. Wat kan AI betekenen voor de zorg?

Wethouder Anna van Popering-Kalkman opende de bijeenkomst. “Steeds meer mensen hebben zorg nodig, naast extra handen kan ook zorgtechnologie daarbij helpen, en AI. Goed om te zien dat er zoveel mensen zijn gekomen en de belangstelling dus groot is. Laten we samen bouwen aan zorgtechnologie, want we moeten het met elkaar doen.”

 

Programmamanager Frank Slingerland vulde aan: “Naast kennis delen en ontmoeten, willen we vanmiddag ook vraagstukken ophalen. Jullie, onze partners kunnen ons voeding geven voor het opzetten van trajecten. Inmiddels zijn vanuit Campus Gouda al veel groepen studenten aan de slag in regio Midden-Holland, dat willen we graag uitbreiden. Dus schiet ons aan. Hoe kunnen we elkaar daarin versterken?”

Chatbot legt eerste contact met patiënt

En toen was het tijd voor AI. Aan de hand van voorbeelden nam dagvoorzitter en keynote-spreker Sietske Rozie ons mee deze wereld in. Zij is zo’n 20 jaar radioloog geweest en heeft een passie voor de toekomst van de zorg, met een sterke interesse voor AI. Wat kunnen we hiermee in de zorg? Een huisartsenpraktijk maakt gebruik van de chatbot Praat met de dokter in. Een app die is ontwikkeld door een arts, want ook aan doktersassistenten is een tekort. Deze chatbot legt met succes het eerste contact met de patiënt. Ook interessant: borstkanker wordt vaker ontdekt door kunstmatige intelligentie dan een arts.

Maar let op, gaf zij concluderend aan: “Begin klein met het invoeren ervan. Denk na bij welk team je het doet en wat het je moet opleveren. Meer tijd om met elkaar te praten, de werkdruk verlagen? Kortom AI ja, maar gebruik het niet lukraak voor alles.”

Een panel sprak over de invloed van AI in de zorg en het onderwijs. Innovatiemanager bij Vierstroom Zorg Thuis Margriet van Rooijen: “In de zorg hebben we veel data, te veel om allemaal terug te lezen. AI kan daarin een rol spelen. Maar hoe? Misschien moeten we AI toepassen om het samen te vatten, met een conclusie. Dan wordt het interessant.”

Student Menno van mboRijnland: “Ik gebruik AI steeds meer als hulpmiddel om makkelijker en sneller informatie te krijgen. Tijdens mijn stage in de zorg, gebruikte ik het bij het schrijven van zorgplannen.”

Bij hbo en mbo gebeurt al veel met zorgtechnologie

Rozie afrondend: “Ik zeg vaak tegen de directie van ziekenhuizen dat ze moeten kijken bij hbo en mbo. Daar gebeurt al veel op het gebied van zorgtechnologie waar ze op de werkvloer meteen mee aan de slag kunnen. Gebruik studenten als denktank.”

Mark Scheper, Lector AI & Data Supported Healthcare aan de Hogeschool Rotterdam bracht de deelnemers de do’s and don’ts over de inzet van AI. “Bedenk geen AI ter vervanging van de arts. Je moet het zien als een hulpmiddel. Maak gebruik van de dingen die er al zijn. Gegevens van pasgeboren baby’tjes worden bijgehouden door verloskundigen. Die data is er dus al. Daar kun je al gebruik van maken. Wat als AI ‘aiaiai’ wordt? Iedereen hier is niet verantwoordelijk om met AI te werken in de gezondheidszorg. Er zijn geen handelingskaders. We gaan er veel in investeren terwijl we niet weten hoe we ermee om moeten gaan. AI is niet gevaarlijk, maar wel het feit dat wij haast hebben.”

Arie van Tienhoven, directeur van Ortho Innovatief vertelde samen met studenten van De Haagse Hogeschool over het project monitoringssystemen bij kinderen en jong volwassenen die in een rolstoel zitten. Van Tienhoven is zeer tevreden over deze samenwerking: “Ik hoor soms vanuit het werkveld dat het onderwijs niet aansluit bij de praktijk. Zoek ze op en betrek de groep bij het werk die het gaat overnemen van ons. Voor iedere werkgever zou dit een noodzaak moeten zijn.”

Tijdens de deelsessies gingen de deelnemers in groepjes dieper in op bepaalde onderwerpen rondom zorgtechnologie. Het leverde aardige inzichten op. Spraakgestuurd rapporteren met behulp van AI wordt het nieuwe normaal. Zorgtechnologie en AI zorgen voor een betere balans op het werk, je maakt betere beslissingen als je uit je automatische piloot komt. En een aantal ervaarde het nut van de Smart Glass en de Smart Floor.

Wethouder Thierry van Vugt sloot de middag feestelijk af met de ondertekening van Hogeschool Rotterdam als officieel partner van het Living Lab Zorg & Technologie. “Het aantal partners blijft groeien. We zijn al een tijdje onderweg met Hogeschool Rotterdam, maar het is goed om dat te bekrachtigen.” Marleen Goumans beaamde dit: “Zorgtechnologie is belangrijk voor studenten, maar ook voor professionals. Meer kennis opdoen in een living lab constructie dat is de ultieme plek. Wij maken deze samenwerking graag officieel.”

Volgende keer ook bij een event van Campus Gouda aanwezig zijn? Houd onze agenda in de gaten.

Hoe zet je chatGPT in?

5 handige tips van lector Mark Scheper

  1. Geef ChatGPT een rol

  2. Geef hem context

  3. Wees heel specifiek in wat je wil doen, je moet hem eigenlijk aan de hand meenemen

  4. Geef condities, bijvoorbeeld ik wil dat je een samenvatting maakt op taalniveau 2

  5. Geef hem informatie.

Even Blijtanken en netwerken