Achter de schermen bij Technolution


2 november 2022
Technolution_web (002)_jpeg

Regio Midden-Holland kent een breed scala aan bedrijven, zoals mkb, start-ups en multinationals. Ze zitten als het ware verscholen in het Groene Hart. In deze rubriek zetten we steeds een ander bedrijf centraal. Dit keer biedt Jan van der Wel, oprichter en CEO van Technolution ons een kijkje achter de schermen bij zijn bedrijf.

Hoe is Technolution begonnen?

“In 1987 richtte ik samen met drie andere enthousiaste technici Technolution op. We wilden onze kennis van elektronica en software uit de tuinbouw inzetten in andere markten. Inmiddels is Technolution met 220+ collega’s een onmisbaar technologiebedrijf voor onder meer energie, mobiliteit en hightech. Iets waar ik best trots op ben.”

Wat is de core business van uw bedrijf?

“Met technologie de wereld beter maken, dat is al sinds 1987 onze missie. Innovatieve oplossingen creëren die onze klanten verder helpen. Software en elektronica zijn onze instrumenten om oplossingen te realiseren die ertoe doen voor mobiliteit, energievoorziening, life sciences en publieke veiligheid. Bijvoorbeeld voor het managen van vitale infrastructuren zoals tunnels en watermanagement, maar ook voor het optimaal benutten van het (vaar)wegennet en onze energievoorziening.”

Welke innovaties binnen jullie bedrijf zijn interessant en leerzaam voor studenten?

“Door het innovatieve karakter van onze projecten, zijn veel van onze oplossingen vooruitstrevend, maar wel goed inzetbaar in de praktijk. Voorbeelden van interessante oplossingen zijn:
• De Fast-EM, een hightech microscoop die heel snel celstructuren kan scannen van bijvoorbeeld hersenweefsel. Dit is ook een mooi voorbeeld van onze samenwerking met de TU Delft.

• De FlowCube, de intelligente verkeerssensor die dankzij deep learning en algoritme-ontwikkeling fietsers tellen en fietsroutes live in kaart brengen.

Deze technische innovaties hebben vaak een maatschappelijk belang en aan dit soort oplossingen werken ook regelmatig studenten mee.”

Waarom wilt u met uw bedrijf meedoen bij Campus Gouda?

“Wij vinden goed onderwijs in onze regio belangrijk en dat stimuleren wij. Ons bedrijf zit naast het station en dichtbij de onderwijsinstellingen, dus we zijn demografisch gezien ook onderdeel van de Campus Gouda. We willen graag gezamenlijk met onderwijsinstellingen onderzoek doen naar maatschappelijke kwesties die zich in de regio voordoen. Bijvoorbeeld domeingericht onderzoek op het gebied van watermanagement en bodemdaling. Daarnaast zouden we kunnen bijdragen aan de onderwijsprogramma’s zodat deze goed aansluiten op het bedrijfsleven.”

Levert het jullie als bedrijf ook iets concreets op om samen te werken met onderwijs?

“We werken al heel lang samen met onderwijsinstellingen zoals de TU Delft en hebben regelmatig stagiairs en afstudeerders. Met onderwijsinstellingen doen we praktisch onderzoek op maatschappelijke of wetenschappelijke thema’s om grensverleggende innovaties te realiseren. Onderwijsinstellingen kunnen vaak fundamenteler onderzoek doen en wij kunnen innovaties klaar maken voor de markt, dat is een hele mooie combinatie. Daarnaast zien we samenwerking met het onderwijs ook als kans om collega’s te werven.”