Netwerken bij Dachser/Müller Fresh Food Logistics


10 juli 2024
HBF20240703209203
Netwerken in de vrieskou

Campus on Tour was woensdag 3 juli op een wel heel bijzondere plek. Het bonte gezelschap bestaande uit, studenten, bestuurders en mensen uit het bedrijfsleven was op bezoek bij Dachser/Müller Fresh Food Logistics in Lekkerkerk. Omringd met onder meer bevroren garnalen, stokbroden en taartjes bij een temperatuur van -20, voelde het daarna buiten – ondanks de regen als tropisch warm. Netwerken in een koelvriescel, het is weer eens wat anders.

Het familiebedrijf Müller is in 1938 opgericht. Inmiddels is Müller Fresh Food Logistics onderdeel van het Duitse bedrijf Dachser. Op de locatie in Lekkerkerk komen warehousing, transport en distributie samen. “En we zijn nog steeds een familiebedrijf waar inmiddels de derde generatie aan het werk is”, vertelt directeur Paul Boswinkel trots. “We hebben zes vestigingen in Nederland. Over de grens heen hebben we er 225. Onze dienstverlening gaat heel ver. Het moet wel heel gek lopen willen wij nee zeggen. Een familiebedrijf denkt altijd in kansen.”

Genoeg stroom in Lekkerkerk

“Verduurzamen staat hier hoog op de agenda”, vertelt Arjen Prins, voorzitter van de Ondernemerskring Krimpenerwaard. Prins was ooit eigenaar van Prins Transport, inmiddels overgenomen door Muller en kent dit bedrijf door en door. “Gelukkig hebben we genoeg stroom  in Lekkerkerk, maar een bedrijf met zoveel koelvriescellen vreet energie. We hebben verschillende manieren om dat laag te houden. Op het bestaande dak van de vrieshuizen hebben we nog een tweede dak overheen geplaatst voor minder warmte instraling. En we hebben flink wat zonnepanelen aangeschaft.”

Wat maakt het voor Dachser/Müller Fresh Food Logistics interessant om een connectie te maken met Campus Gouda? Boswinkel: “Als je groter wordt, ben je op zoek naar ander personeel. Denk alleen al aan mechaniseren en digitalisering. Je moet anders denken, vooruit denken. Daar moet je je huidig personeel in meenemen, én je toekomstig personeel op aannemen. De internationale groei verwachting en de daarbij andere soort kennis en vaardigheden vragen om genoemde connectie.”

Wethouder Leo Barth benadrukt dat Campus On Tour voor de tweede keer op bezoek komt bij een innovatief bedrijf in de gemeente Krimpenerwaard. “Eerder rondom het thema bodem en nu over logistiek, net zo relevant voor deze regio. Bedrijven gevestigd in het midden van Zuid-Holland zijn goed bereikbaar en logistiek is een belangrijke en innovatieve sector.”

En dan gaan we de kou in. Floormanager Alfons Oortwijn neemt ons mee naar de koelvriescellen, shockvriezers en pallets gevuld met stapels dozen bevroren etenswaren in rijen tot aan plafonds. Alsof je in een andere wereld loopt.

Wethouder Thierry van Vugt: “Er is grote behoefte aan arbeidskracht bij het bedrijfsleven, ook hier in regio Midden-Holland. Maar er spelen ook vraagstukken en er is vraag naar innovatie. Hier kunnen we met elkaar aan werken, het liefst in goede harmonie met bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Die partijen komen samen bij Campus Gouda.”

Start verkenning Deelakkoord Campus Gouda 2.0

Campus Gouda is aan het door ontwikkelen en aan het verbreden en kijkt naar de mogelijkheden voor een nieuw Zuid-Hollands Deelakkoord Human Capital. De fase van verkenning is gestart en de komende tijd gaat kwartiermaker Kim van Eijck in gesprek met partners uit de regio over transport, logistiek en distributie. Deze kwartiermaker is met steun vanuit de Economic Board Zuid-Holland onlangs aangesteld. Meer weten? Neem contact op via info@campusgouda.nl.