Kijkje achter de schermen bij…Jobsurfing


25 april 2023
Lucas en Jobsurfing_aang
“Verbinden van jonge talenten met de arbeidsmarktregio”

Op zoek naar een stagiaire voor Campus Gouda, kwam communitymanager Katien Singels terecht op het online platform Jobsurfing; waar vraag en aanbod van onderwijs en arbeidsmarkt samenkomen. Daar werd de connectie gemaakt met Lucas Visser, eerstejaars mbo student Hoornbeeck College die inmiddels zijn stage glansrijk heeft afgerond. Tijd voor een kennismaking met dit bedrijf. Frank Brand geeft ons een kijkje achter de schermen.

Wat doet Jobsurfing?

“Wij werken toe naar een matchingsmethode om iedere, willekeurige kandidaat een passende baan, bijbaan of stage in de regio te bieden. We brengen werkgevers en kandidaten, nu mbo-studenten, samen op een online platform. Het is een gekke vergelijking, maar het is net als bij een dating site. We zorgen dat de twee partijen elkaar kunnen vinden en chatten. De kandidaat kan de hele arbeidsmarkt regio inzien met alle vacatures, bijbanen, stages. Andersom kunnen de bedrijven de kandidaten benaderen. Wij zijn de bemiddelaar met onze tool.”

Hoe is dit tot stand gekomen?

“Mijn broer merkte dat het ene bedrijf een personeelstekort heeft en het andere bedrijf mensen moet ontslaan. Dat is zonde en eigenlijk niet nodig als mensen makkelijk van A naar B kunnen hoppen. Daarbij kunnen mensen veel meer dan de functie die ze nu uitvoeren. Hoe mooi is het als werkgevers op één plek multifunctioneel inzetbaar personeel kunnen vinden? Alleen was het idee vooraf makkelijker bedacht dan toen we het in de praktijk moesten brengen. Het was een beetje het kip en het ei probleem. Van de werkgevers die we benaderden kregen we de vraag terug wie er al mee werkte. Op ons antwoord: je bent één van de eerste, kregen we als reactie: kom later maar terug. Tsja, iemand moet dan durven te beginnen. Het starten van een tool is lastig. Je moet een paar starters hebben, de early adopters.

Uiteindelijk zijn we gestart via het onderwijs. Het bedrijfsleven vroeg namelijk om aanbod. Scholen hebben ieder jaar een grote afstudeergroep die de arbeidsmarkt op gaan, maar het midden- en kleinbedrijf wordt relatief slecht gevonden door deze doelgroep – studenten weten niet dat er zoveel leuke bedrijven in hun regio bestaan. Gelukkig waren de onderwijsinstellingen meteen enthousiast. Inmiddels zijn zeven ROC’s bij ons aangesloten, en toen kwamen de bedrijven wel. Scholen hebben voor werkgevers het goud voor de arbeidsmarkt in handen.”

In hoeverre zijn jullie uniek met dit platform?

“Er zijn meerdere platforms met hetzelfde idee, maar wat ons uniek maakt, is dat er bij ons profielen worden aangemaakt op basis van hard en soft skills. De motivatiescan van de student leggen we op het functieprofiel van het bedrijf en daar kan een match uitkomen. Zo ziet de student in één oogopslag voor hoeveel procent hij past bij de functie. De meeste platforms bieden een digitaal prikbord aan. Bij ons connecten organisaties met elkaar. Net als LinkedIn, maar dan per bedrijf. Zo voorkomen we één bak met data, maar wordt relevante data zichtbaar, nadat er een betekenisvolle verbintenis, de connectie is gemaakt. Bij ons is het een tweerichtingsverkeer, je kan gevonden worden maar ook zelf zoeken. Bedrijven kunnen letterlijk in een bak met kandidaten rondkijken. En er kan interactie plaatsvinden tussen de twee partijen.”

Op welke sectoren richt Jobsurfing zich?

“Iedere sector is welkom. Het hangt met name af in welke sectoren de regionale ROC’s actief zijn. We zijn breed georiënteerd: welzijn, economie juridisch, hrm, sales of ict. Wij zijn actief gestart in regio Zuid-Holland, we werken samen met Hoornbeeck College.”

Gaat er nog iets met Campus Gouda gebeuren?

“We hebben nu voornamelijk mbo onderwijs aan ons gekoppeld. Maar we willen ons meer op de doorlopende leerlijnen gaan richten. Op ons platform zitten veel mensen met een mbo diploma die misschien wel interesse hebben om een hbo opleiding te volgen. Het zou mooi zijn als we meer hbo onderwijs, maar ook functies op dit niveau kunnen verbinden aan onze tool. Ik zie hierin wel een kans om samen met Campus Gouda op te pakken.

Zo willen we ons ook meer gaan richten op de zijinstromers. Momenteel zijn we in gesprek met Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie en Wij techniek. Daarbij denken we aan het aanbieden van kandidaten die een zij instromerstraject in willen gaan. Er is behoefte aan overzicht van bedrijven waar zij stage kunnen lopen of zelfs werken. In het bankwezen moeten veel mensen op zoek naar andere baan. Misschien hebben zij wel affiniteit met verbouwen en klussen, terwijl de bouwwereld staat te springen om mensen. Wij organiseren de match. Uiteindelijk zien we natuurlijk ons idee vanaf het begin, collegiale in- en uitleen met multifunctioneel inzetbaar personeel, als grote uitdaging voor de toekomst.”

Wat is jullie ambitie?

“We staan nog aan het begin. Op dit moment bedienen we een netwerk van meer dan 5600 bedrijven.  Ons kwalitatieve doel is dat we in een regio iemand -bij wijze van spreken- van straat kunnen plukken en met grote kans van slagen naar een passend bedrijf in de buurt kunnen verwijzen. Zelfs als het een bedrijf en functie betreft waar diegene zelf nooit aan gedacht zou hebben. Natuurlijk hopen wij in de toekomst dat bedrijven het logisch vinden dat als ze een vacature moeten opvullen ze naar Jobsurfing gaan. Ben je op zoek naar een huis, kijk je op Funda, ben je op zoek naar een werknemer kijk je op Jobsurfing.”