Kijkje achter de schermen bij… Vierstroom Zorg Thuis


6 juli 2023
Afbeelding DIeuwke
"Het is belangrijk dat we het gesprek aangaan over de zorg, nu en in de toekomst"

Dit keer een bijzonder kijkje achter de schermen. Onlangs is door Vierstroom Zorg Thuis, MobileCare, CIV Welzijn & Zorg, mboRijnland en de gemeente Gouda de intentieovereenkomst voor een bus met zorgtechnologie getekend. Studenten brengen zorginnovaties bij zorgmedewerkers, mantelzorgers en cliënten voor de deur. Programmamanager Dieuwke Biesma van Vierstroom Zorg Thuis geeft ons een kijkje achter de schermen bij… de Explore bus.

Hoe is dit idee ontstaan?

“In Zoetermeer staat het Experimenteerhuis. Een container is omgebouwd tot duurzaam woonhuis waar onderwijs wordt gegeven aan de hand van zorgtechnologie, voor studenten, maar ook voor onze medewerkers. Ze leren en ervaren wat zorgtechnologie is. Het is opgezet vanuit CIV Welzijn & Zorg. Wij werken hierin samen met Mobile Care, mboRijnland en de gemeente Zoetermeer. Al snel na de start van Campus Gouda kwamen we tot de conclusie dat we zoiets ook wilden in Gouda, maar dan verder uitbouwen. Dus niet alleen aandacht besteden aan zorg en technologie, maar ook naar de gedragskant kijken, het agogische gedeelte. Hoe ga je het gesprek met de client aan? Zorgtechnologie klinkt soms alsof je mensen iets afneemt. Maar we willen juist dat jij je zelfstandigheid houdt.”

Hoe zijn jullie op een bus gekomen?

“Als eerste was duidelijk dat we een plek in Gouda willen waar de verschillende groepen elkaar ontmoeten, waar ze kennis nemen van zorgtechnologie en ervaren hoe ze hiermee om moeten gaan. In Zoetermeer hebben ze een omgebouwde container, maar wat gaat we in Gouda doen? Toen begon het brainstormen. Het moet toegankelijk zijn, laagdrempelig, voor iedereen bereikbaar. Zo had ik een beeld van een omgebouwde srv-wagen, maar dat zijn oude dieselwagens. En waar stal je die? Toen kwamen we uit bij een camper. Daar heb je geen groot rijbewijs voor nodig en past in een parkeergarage. Inmiddels hebben we er één gekocht en studenten van de opleiding Automotive van mboRijnland bouwen deze om aan de hand van functionele eisen. Dat is zo leuk, dat studenten van verschillende opleidingen hierbij betrokken zijn, zorg, ict, automotive.”

Wat is het doel van de Explore Bus?

“We rijden met de bus de wijk in, zodat we de mensen kunnen bereiken. Het is belangrijk dat we met ze het gesprek aangaan over de zorg, nu en in de toekomst. We willen dat mensen langer de regie over het eigen leven behouden, langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Natuurlijk omdat er een personeelstekort is, maar gewoon ook omdat het fijner is, wanneer je voor jezelf kan blijven zorgen.

Tekst gaat verder onder de foto

 

Een mooi voorbeeld is het gesprek wat een wijkverpleegkundige had met een vrouw van 72 jaar om zorg in te plannen over het aandoen van steunkousen. Ze wilde in eerste instantie niets weten van een Helpsoq, een apparaat dat gebruik maakt van een elektrische motor om het lastige en zware opspannen van de kous aan te krijgen. Mijn collega zei: ‘Mevrouw, u bent 72 jaar en u kunt nog veel zelf. Misschien wordt u wel 80? Of zelfs ouder? Wilt u al die jaren iedere dag wachten op iemand die u komt helpen met uw steunkousen? Of wilt u, zolang het kan, onafhankelijk zijn?’ Dat zette haar aan het denken en nu heeft ze de Helpsoq.”

Het is onze taak om mensen voor te bereiden op de toekomst, of dat nou onze cliënten zijn, onze medewerkers of familie en naasten. Uiteindelijk krijgen we er allemaal een keer mee te maken. Of het nou voor onszelf is, voor een vader, moeder of tante. Dan is het fijn als we een beetje weten wat er is. Oud worden, is jong leren.”

Waarom doet Vierstroom Zorg Thuis mee aan deze onderwijs samenwerkingstrajecten?

“Er zit natuurlijk een stukje werving bij, zodat studenten zien en ervaren: hier wil ik werken. We moeten zichtbaar opleiden. Die samenwerking vanuit Campus Gouda is een meerwaarde. We kunnen dit niet zelf. Daarnaast willen onze mensen vooral zorgen. Er is een groep die het nieuwe werken als een drempel ziet. Dat is weer dat gedragscomponent. Ze moeten niet alleen leren werken met zorgtechnologie, maar het ook begrijpen. Dat gebeurt in samenspel met studenten. Hoe gebruik je het? Waarom? Het is mooi dat die twee groepen van elkaar leren.”

Wat zou voor Vierstroom Zorg Thuis een wens zijn in het kader van de Explore Bus?

“Ik zou dit meetbaar willen maken. Hoe mooi als hbo studenten aansluiten en onderzoeken of dit werkt. Wat is het effect? Laten we er een value case van maken.  Daarnaast is het voor ons als zorginstelling belangrijk dat ons personeel duurzaam inzetbaar is, zodat we ze langer in de zorg houden. Opleiden en blijven ontwikkelen helpt daarbij. Onze medewerkers willen graag zorgen, voor hun cliënt, maar ook thuis, het gezin, ouders. En dat terwijl de werkdruk in de zorg best hoog is. Hoe doe je dat in combinatie met je privé leven? Dat kun je tijdens de opleiding al meegeven, dan wordt het werken in de zorg nog leuker. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je ook niet goed voor een ander zorgen.”

Hoe belangrijk is het dat je als partijen elkaar hierin opzoekt?

“We kunnen het niet alleen. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als andere zorginstellingen ook mee gaan doen met de Explore Bus. Bovendien vind ik het waardevol dat de gemeente Gouda een belangrijke rol hierin speelt. Het geeft aan dat ze het belangrijk vinden, voor de student, de inwoners en voor de zorgprofessional. Dat geeft ons als zorginstelling een goed gevoel.”

 

vlnr Marijke Menting (projectleider Campus Gouda) – Yanick van de Ven (Programma Manager Service Organisatie bij MobileCare) – Bart Hugen (Directeur/bestuurder bij Vierstroom Zorg Thuis) – Rik Rispens (verpleegkundige Vierstroom Zorg Thuis) – Brenda van Zeeland (projectleider CIV Welzijn & Zorg) – Anna van Popering-Kalkman (wethouder gemeente Gouda) – Thierry van Vugt (wethouder gemeente Gouda) – Jasper van Waardenburg (Onderwijskundig teamleider welzijn en zorg mboRijnland) – Arjan van der Hoorn (directeur MBO College Welzijn en Zorg mboRijnland)