Hoornbeeck College start AD-opleiding Ondernemen met Hogeschool Ede


3 november 2022
Pieter Bregman

Naast de startende activiteiten van Campus Gouda zijn er nog meer ontwikkelingen op het gebied van onderwijs in samenwerking met bedrijfsleven in regio Midden-Holland. Zo start het Hoornbeeck College samen met de Christelijke Hogeschool Ede in september met de AD opleiding Ondernemen. Hbo meets mbo. Ede meets Gouda.

Pieter Bregman, opleidingsmanager bij Hoornbeeck: “Het ondernemerschap is een belangrijk thema binnen ons onderwijs. Tijdens de mbo 4 opleiding Junior Account manager bedenken onze studenten zelf een product of dienst. Ze krijgen een jaar de tijd om dit op de markt te brengen, om te verkopen. Ze hebben dan echt een rol als jonge ondernemers.

Een logische stap na deze opleiding is Bedrijfskunde op een hogeschool. Wij merken dat een vierjarige opleiding voor veel studenten een te grote stap is. Samen met Hogeschool Ede zijn we AD Ondernemen gestart in Gouda. Studenten kunnen deze tweejarige opleiding naast hun werk doen. Hun eigen bedrijf, het zijn jonge ondernemers die verder willen leren. Het is dan ook heel praktisch ingericht, in deeltijd, op eigen tempo, maar wel op hbo niveau. Op die manier is de overstap minder groot. En na twee jaar kunnen ze doorstromen naar het derde jaar hbo Bedrijfskunde.

De rol van Hogeschool Ede is inhoudelijk. Drie docenten van ons gaan de lessen geven. Het mooie is dat beide partijen van elkaar leren. Het hbo leert ook van het mbo. Ze zijn best onder de indruk wat onze mbo studenten al kunnen. Op de onderzoekende houding is winst te boeken. En dat gaan we met deze opleiding aanvullen. Daarnaast gaan ondernemers uit de regio gastlessen verzorgen. Hoe hebben zij hun onderneming opgezet? Leuk dat zij hun ervaringen gaan delen met deze jonge, startende ondernemers.”

Living Lab Zorg & Technologie

Het Hoornbeeck College gaat komend schooljaar ook een rol spelen bij het Living Lab Zorg & Technologie van Campus Gouda. Bregman: “Het is mooi dat regio Gouda zich wil profileren op het snijvlak van Zorg en Technologie. Wij herkennen deze ontwikkeling ook binnen onze eigen school, denk bijvoorbeeld aan een cross-over tussen de ICT-opleidingen en de opleiding Verpleegkunde. Vanuit dit perspectief willen we graag een rol spelen in het Living Lab Zorg & Technologie. Ook starten we komend cursusjaar met een gezamenlijke leerafdeling in het Groene Hartziekenhuis, waarbij hbo-studenten samen een afdeling runnen met onze mbo-studenten. Daarnaast stimuleren we onze studenten om deel te nemen aan de module Communiceren in de zorg van de Haagse Hogeschool. We hopen dat er nog meer modules volgen, zodat er een stevig opleidingsaanbod in regio Midden-Holland komt op hbo-niveau.”