Een kijkje achter de schermen bij het vernieuwde Experience Lab


22 januari 2024
Afbeelding van WhatsApp op 2024-01-16 om 14.37.41_a615cf4a
Ervaar wat zorgtechnologie is in het Experience Lab

Het Experience Lab is verhuisd naar de locatie Savelberghof van Zorgpartners Midden-Holland. Zo goed als vanaf het begin zwaait Britt Schoffelmeer, stagiaire van de Hogeschool Rotterdam er de scepter. En dan is ze ook nog bezig met haar onderzoek. Gelukkig heeft ze tussendoor tijd voor een bezoek van Campus Gouda in het Experience Lab.

“Als derdejaars student Mens en Techniek – Zorgtechnologie ben ik begin september hier begonnen en vrijwel direct ben ik aan de slag gegaan met de verhuizing van het Experience Lab. We zitten nu in een grotere ruimte waar veel zorgtechnologische producten liggen en waar ook praktijklessen worden gegeven. Eigenlijk kan iedereen op afspraak op bezoek komen. In de praktijk zijn dat vooral zorgprofessionals en studenten. Ik verzorg de rondleidingen en zorg dat alle producten werken, geüpdatet en opgeladen zijn, zodat ik ze kan demonstreren.

Platform
Ik ben ook betrokken bij de uitleenservice. Op het platform schatkamermiddenholland.thuisleefbieb.nl staan diverse zorgtechnologische producten. Zorgprofessionals kunnen een product lenen, van drie dagen tot maximaal een paar weken. Die schatkamer ben ik ook aan het doorontwikkelen, er komen bijvoorbeeld steeds nieuwe producten bij. Er wordt best veel geleend. Topper is de Somnox. Een slaaprobot die met je mee ademt en er kan ook muziek uitkomen. Het werkt heel rustgevend en daardoor vallen mensen sneller in slaap en slapen ze beter door. En de HelpSoq is heel populair, een hulpmiddel voor het aantrekken van steunkousen.

Het Experience Lab staat vol met zorgtechnologie. En daar komen steeds andere producten bij.

Voor het Experience Lab en de uitleenservice doe ik onderzoek. Wat vinden de bezoekers van het Experience Lab? Hoe zijn de ervaringen met uitleenservice? Wat kan er verbeterd worden? Conclusie tot nu toe? Mensen zijn blij dat het Experience Lab en de uitleenservice er zijn. Ik ontvang veel positieve reacties. De professionals die er gebruik van maken, komen van Zorgpartners Midden-Holland, van andere regionale zorgorganisaties en daarbuiten. Soms ook studenten van het Hoornbeeck College en mboRijnland. Ik hoop overigens wel dat het onderwijs en studenten meer gebruik gaan maken van deze plek. Ze kunnen hier zo veel doen, leren en ervaren.

Laagdrempelig
Het is goed dat er een Experience Lab en uitleenservice is. Je merkt dat er op de werkvloer soms toch nog wel wat weerstand is als het gaat om zorgtechnologie. Dat hoor ik hier, maar mijn medestudenten ervaren dat ook bij hun stage. Soms vinden mensen het ingewikkeld om ermee te werken. Dan is het fijn dat ze het hier op een laagdrempelige manier kunnen uitproberen of meenemen naar de eigen werkplek, voordat het daadwerkelijk wordt aangeschaft en ze ermee gaan werken.

Britt is ook druk met een onderzoek naar het Experience Lab en de Schatkamer, de uitleenservice.

Ik ben eind januari klaar, maar de volgende stagiaire staat al in de startblokken om mij op te volgen. Dit is voor mijn opleiding een mooie stageplek, want er is nog genoeg te ontwikkelen en te onderzoeken hier op het gebied van zorgtechnologie.

Ik heb hier veel geleerd, sowieso de communicatie met verschillende groepen mensen, zoals zorgprofessionals en studenten. Maar ook inhoudelijk heb ik veel over de verschillende producten geleerd. Ik heb ze hier allemaal weer werkend moeten maken en op de wifi gezet. En dat gaat niet altijd even soepel heb ik gemerkt.”

Kijk voor meer informatie bij het Experience Lab.