Programma deelmodule Data en technieken binnen bodem en ondergrond

Voor werkenden op het vakgebied bodem, water en/of funderingen start de hbo-deelmodule Data en technieken binnen bodem en ondergrond bij Campus Gouda. Professionals van verschillende overheden en bedrijven kunnen deelnemen en gaan aan de slag met hun eigen casussen. Zij gebruiken daarbij de kennis uit colleges, vanuit bedrijfsbezoeken en leren ook van elkaar. Tien weken lang werken professionals aan verbreding van hun kennis en hun professionele netwerk.

Elke week is er een bijeenkomst of bedrijfsbezoek. De 10 bijeenkomsten zijn van 16.00-20.00 uur in het pand Arti Legi in Gouda.

De kosten voor deelname aan deze deelmodule bedragen €1.300,-.

Programma

De deelmodule omvat lessen over de bodemopbouw en de eigenschappen van de verschillende bodemsoorten en toepasbaarheid voor verschillende doeleinden (woningbouw, landbouw, weg- en waterbouw, natuur en ecologie). Verder wordt ingegaan op de verwerking van de beschikbare bodemdata: welke data is er beschikbaar?, hoe beoordeel je deze data?,  hoe verwerk en visualiseer je deze data? En, hoe ga je om met wicked problems, bijvoorbeeld design thinking? Je gaat aan de slag met de bodemdata van een specifieke locatie en gekoppeld aan een ruimtelijk probleem. Dat kan een casus zijn die je zelf aandraagt, bijvoorbeeld omdat je daarmee in je werk mee worstelt. Op basis van deze data werk je aan een data-analyse document, voorzien van een advies voor de toekomstige, duurzame eindsituatie.

De deelmodule bestaat uit een combinatie van gastlezingen door vakspecialisten. De nadruk ligt op bodemopbouw, grondsoorten, bodemdata (beperkingen en mogelijkheden), verwerking en analyse van deze data, visualisatie en modellering en metadata. Kennisclips dienen als bron voor extra informatie, verdieping en als basis voor discussies op de lesdagen. In de wekelijkse workshops wordt gewerkt aan een eindproduct, een data-analyse document gekoppeld aan een casus. Verder zijn er excursies. De deelmodule wordt afgesloten met een Bodemdebat waarbij presentaties over de opgewerkte bodemgegevens van de casussen de basis vormen voor een aantal thema’s. Vanuit Saxion worden de lesdagen begeleid door coaches. Alle informatie wordt in een digitale omgeving beschikbaar gesteld, beheerd en actueel gehouden.

 

Week 1 (16/9): Introductie

Week 2 (23/9): Bodemopbouw, bodemsoorten en eigenschappen

Week 3 (30/9): Excursie (praktijk: boren en documenteren)

Week 4 (7-10): Bodemdata: inventariseren (beoordeling, bruikbaarheid en betrouwbaarheid)

Week 5 (14-10): Analyse van bodemdata

Week 6 (21/10): Visualisatie van bodemdata

Week 7 (4/11): Excursie (bezoek aan Technolution)

Week 8 (11/11): Scenario’s en simulaties

Week 9 (18/11): Voorbereiding op de presentaties tijdens het Bodemdebat

Week 10 (25/11): Bodemdebat

Digitale flyer inzien of delen met je achterban? Data en technieken binnen bodem en ondergrond

Meer weten? Neem contact met ons op via info@campusgouda.nl