Achter de schermen bij….. het Groene Hart Ziekenhuis


3 november 2022
Conny Hes

“Campus Gouda versterkt de samenwerking op het gebied van zorg in de regio”

Regio Midden-Holland kent een scala aan bedrijven, zoals het mkb, start-ups, zorginstellingen en multinationals. Ze zitten als het ware verscholen in het groene hart. In deze rubriek zetten we steeds een ander bedrijf centraal. Deze keer vertelt coördinator opleiding en ontwikkeling Conny Hes meer over het Groene Hart Ziekenhuis. Als regionaal zorginstelling en opleidingsziekenhuis ziet zij Campus Gouda als een mooie aanvulling op het huidige onderwijs in de regio.

Waar houden jullie je als opleidingsziekenhuis mee bezig op het gebied van onderwijs?

“Wij hebben in verschillende beroepsgroepen opleidingsplekken, niet alleen de zorg en de medische kant, maar ook de keuken, facilitaire dienst, bedrijfshygiëne en techniek. Eigenlijk alles wat je in een ziekenhuis kan vinden. Dat zijn zowel leren-werk plekken als stage en een management trainee programma. Het is heel breed, en op verschillende niveaus, van universiteit tot mbo. Zo hebben we een start-werktraject met mboRijnland. Daarin helpen we jongeren die het lastig vinden om voltijd op school te zitten. Zij lopen bij ons het hele jaar stage, bij de logistiek, het magazijn en de keuken.

Wat zie je hiervan terug als organisatie?

“Veel studenten blijven na hun studie in het Groene Hart werken, maar we leiden ook op voor andere partners in de zorg. Soms gaan ze bij ondersteunde diensten werken, zoals een apotheek of een laboratorium hier in de buurt. Zo leveren we onze bijdrage aan de arbeidsmarkt in de regio. En tenslotte brengen jonge mensen nieuwe ideeën en kennis in je organisatie. Ze nemen een bepaalde dynamiek mee. Voor de teams is het ook goed om met studenten te werken. En dan draait het niet alleen om het met elkaar werken, maar ook van elkaar leren.”

Wat is voor jullie de toegevoegde waarde van Campus Gouda op de al lopende onderwijsprojecten?

“Via Campus Gouda kunnen we de ambitie van ons eigen personeel ondersteunen. Zo kunnen ze naast hun werk op een laagdrempelige manier een opleiding volgen. Het biedt een loopbaanontwikkeling wat hard nodig is. De zorg wordt steeds complexer. Het is belangrijk dat mensen zich blijven scholen. Campus Gouda biedt de mogelijkheid om je op een aantal terreinen te verdiepen. Zodat je niet meteen vastzit aan een drie- of vierjarige hbo opleiding. Dat is een mooie mogelijkheid. En mocht het bevallen, dan kan toch naar dat diploma worden toegewerkt. De meeste mensen van ons wonen in deze regio, Gouda en omstreken, dus het is ook nog eens lekker dichtbij huis. Ideaal.”

Heeft het Groene Hart Ziekenhuis nog wensen voor de toekomst op het gebied van onderwijs?

“Het zou mooi zijn om andere beroepsgroepen, zoals ICT en techniek ook een bepaalde verdieping te bieden. We doen mee met een innovatieproject samen met mboRijnland, gericht op Smart Technology, waarbij ICT, techniek en zorg bij elkaar komen. Dat zou ook een mooie zijn voor Campus Gouda. Zet verschillende mensen bij elkaar, van verschillende niveaus, dan kom je tot mooie oplossingen voor de toekomst. Neem bijvoorbeeld een probleem van een afdeling en ga met een clubje van verschillende mensen brainstormen hoe dat opgelost kan worden.”

Welke rol zie je voor Campus Gouda?

“Campus Gouda is een mooie aanvulling op wat er al is op het gebied van onderwijs. Hbo onderwijs dicht in de buurt en de mogelijkheid om losse modules te volgen naast je werk. Daarnaast werken alle instellingen uit de regio met dezelfde patiëntengroepen. Wij plaatsen mensen over en weer over, vanuit thuiszorg en zorgpartners komen ze bij ons binnen, en gaan ze vervolgens weer terug. Het is belangrijk dat je van elkaar weet hoe het gaat bij de buren. Als je elkaar leert kennen dan gaat dat wat makkelijker. Campus Gouda versterkt de samenwerking op het gebied van zorg in de regio. Los van het leerproces, het feit dat het er is, brengt mensen bij elkaar. Dat is een beetje een subdoel van Campus Gouda. Maar ook van toegevoegde waarde.”