Aan het woord wethouder Jan Leendert van den Heuvel


25 april 2024
FotoJanLeendert02

Hij is bijna 11 jaar wethouder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en sinds twee jaar ook voorzitter van de bestuurlijke tafel van regio Midden-Holland. Aan ervaring geen gebrek, en daardoor weet hij ook dat samenwerking in regio Midden-Holland belangrijk is. “Economie, arbeidsmarkt en onderwijs zijn belangrijke onderwerpen. En daar valt ook Campus Gouda onder.” Aan het woord is Jan Leendert van den Heuvel.

Hoe belangrijk is een triple helix overleg Regio Midden-Holland?

“Als gemeentes hebben we elkaar echt nodig. Alleen red je het niet, zeker hier in de randstad met grote steden om ons heen als Utrecht en Rotterdam. Zelfs als regio Midden-Holland zijn we nog aan de wat kleine kant. Met elkaar staan we een stuk steviger. Kijk alleen maar naar het aantal inwoners, dan zitten we op zo’n 270.000 mensen. En er zitten hier veel interessante bedrijven, die echt wat betekenen voor de randstad.

Belangrijk is wel dat je die gezamenlijkheid naar buiten draagt. Laten zien wat we te bieden hebben, op verschillende vlakken. Welke kansen liggen in regio Midden-Holland? Campus Gouda is daar een mooi voorbeeld van.”

Wat is de toegevoegde waarde van Campus Gouda voor de regio?

“Die is heel belangrijk. Op het gebied van mbo gebeurt er al het één en ander hier, maar het aanbod hbo is nog beperkt. Mooi dat er wordt samengewerkt met hogescholen van buiten de regio. Door deze slimme samenwerking vullen we een gat, want met bijvoorbeeld die hbo-modules bereik je een belangrijke groep: de werkenden die zich nog willen ontwikkelen.”

Merk je als wethouder dat daar behoefte aan is bij bedrijven en inwoners?

“Jazeker, mensen willen graag kansen hebben. En dat begint toch vaak met iets te leren. Hoe fijn als dat in je directe omgeving kan. Maar wat veel pregnanter is momenteel, is dat werkgevers zitten te springen om werknemers. En daarnaast gaan de ontwikkelingen ook door. Een eenvoudig voorbeeld als het gaat om logistiek:  vroeger was het dozen stapelen, tegenwoordig gaat dat volledig geautomatiseerd. Mensen moeten bijleren, zodat ze een betere kans hebben op de arbeidsmarkt. En bedrijven willen hun eigen personeel opleiden, je moet meer kennis in huis hebben.”

Momenteel richt Campus Gouda zich op Bodem & Technologie en Zorg & Technologie. Terecht?

“Vanzelfsprekend, want we zitten hier natuurlijk in het centrum van bodemdaling. We zitten hier in het Veenweidegebied. Als ergens de bodem daalt, is het hier wel. Daardoor hebben we kennis en ervaring. Maar er is meer kennis nodig. Dat geldt ook voor zorg. Er is een schreeuwende behoefte aan banen in de zorg. En dat wordt alleen maar meer de komende jaren. Daar moet je slim mee omgaan. Bijvoorbeeld technologische toepassingen, maar wel in combinatie met goede zorg. Daar heb je gerichte opleidingen voor nodig. Want hoe doe je dat werk nou op een slimme manier? Zorg je dat mensen het langer volhouden en dat het aantrekkelijker wordt om in de zorg te gaan werken?  Deze thema’s sluiten aan bij de maatschappelijke trends.”

Wat zijn andere thema’s die je graag terug wil zien bij Campus Gouda?

“Logistiek is echt één van de speerpunten van onze regio. We hebben hier veel bedrijven in bijvoorbeeld Waddinxveen, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk. Kijk eens naar Vergeer Kaas, om maar een voorbeeld te geven. Ze verwerken zo’n 90 miljoen kilo kaas per jaar. Dat zijn duizelingwekkende getallen. Maar het gebeurt, hier, bij ons in regio Midden-Holland. En dat gebeurt helemaal geautomatiseerd. Daar zit fantastische innovatie, zoals bij zoveel bedrijven, ook in transport. Die hebben heel hard mensen nodig, mensen die steeds beter gekwalificeerd moeten zijn, met name op het gebied van ICT en techniek. Logistiek en Technologie, dat zou goed aansluiten bij Campus Gouda. En dat heeft ook een aantrekkingskracht van buiten. We zitten vlakbij de Rotterdamse haven en ook niet zo ver van Schiphol.”

Welke ambitie heb je op de lange termijn voor Campus Gouda?

“We moeten zorgen voor continuïteit. Campus Gouda staat, maar we moeten houden wat we hebben en natuurlijk ook verder ontwikkelen. Zodat het belang nog duidelijker wordt. Dat geldt ook voor het mbo onderwijs. Daar gebeurt al veel mee hier in de regio. Dat is mooi, maar er liggen nog meer kansen. Er is een enorme behoefte aan mbo’ers. Dus als we die samenwerkingen kunnen uitbreiden. Daarin zie ik ook wel een rol weggelegd voor Campus Gouda.”