Aan het woord….. Christianne Fink-Jensen


3 november 2022
Fink-Jensen

Bij Vierstroom Zorg Thuis spreken ze liever over wijkverpleging, en niet over thuiszorg. “Het omvat zo veel meer, het is complexe en veelzijdige zorg”, legt Christianne Fink-Jensen uit. Zij is sinds kort opleidingsadviseur bij Vierstroom Zorg Thuis en nauw betrokken bij het Living Lab Zorg & Technologie. Aan haar dit keer het woord en meteen een eerste kennismaking.

Wat doet Vierstroom Zorg Thuis op het gebied van opleidingen?

“We hebben jaarlijks zo’n 100 stagiaires en 50 collega’s in opleiding. Dit zijn vooral studenten van de opleiding tot verzorgende of verpleegkundige, maar we bieden ook een aantal andere opleidingen aan in onze ontmoetingscentra. Ze studeren aan verschillende hogescholen en mbo’s. De studenten maken deel uit van de teams en worden begeleid door de jobcoach.”

Wat levert het werken met studenten jullie op?

“Stagiaires worden vaak geplaatst door de school en weten dan nog weinig van de wijkverpleging. Tijdens hun stage ervaren ze hoe veelzijdig en uitdagend het werk is. Je komt zelfstandig bij cliënten thuis, en daar is steeds meer intensieve en technologische zorg mogelijk. Je wordt begeleid, maar moet ook zelf keuzes maken. Studenten leren hier heel veel van. En het enthousiasmeert onze collega’s om de breedte van het mooie vak van wijkverpleging te kunnen laten zien. Na afronding van de studie blijven studenten geregeld bij ons werken. Bovendien levert het werken met studenten nieuwe kennis op. Nieuwe innovaties, nieuwe manieren van werken, bijvoorbeeld door de vragen die studenten stellen. Het zet ons weer op scherp, waarom werken we hier ook alweer op deze manier?”

Waarom is het belangrijk voor Vierstroom Zorg Thuis dat eigen medewerkers ook een opleiding volgen?

“Opleiden vinden we voor al onze collega’s belangrijk. Het biedt nieuwe kennis voor de organisatie en uitdaging voor de collega’s. En daarom zijn wij ook zo blij met Campus Gouda. Veel van onze verpleegkundigen op niveau 4 willen namelijk meer uitdaging. Zij werken heel zelfstandig en ondersteunen vaak al de wijkverpleegkundigen bij hun taken. Het volgen van een hbo opleiding zou dan een stap kunnen zijn, maar het is best intensief om naast je werk en privéleven een volledige hbo opleiding te volgen. Campus Gouda biedt de hbo zorgmodule Communiceren in de zorg aan. Zo kunnen ze hier op een laagdrempelige manier aan proeven. Kan ik dit niveau aan? Vind ik deze vakken interessant? Zes van onze collega’s doen hieraan mee.”

Wat is hun eerste reactie op de hbo zorgmodule?

“Ze vinden de regionale verbinding vooral heel leuk. En dat ze contact hebben met andere medewerkers uit andere sectoren, uit ziekenhuizen en verpleegtehuizen. Ze zien dat we eigenlijk allemaal tegen dezelfde vraagstukken aanlopen. Je werkt allemaal met cliënten en die gesprekstechnieken zijn voor iedereen belangrijk, of je nou in de wijkverpleging werkt of in een ziekenhuis.”

Jullie werken al veel met studenten van mbo’s en hogescholen. Wat is de toegevoegde waarde van Campus Gouda?

“De regionale verbinding is heel belangrijk. We kunnen met Campus Gouda samenwerken in de regio op gebied van innovatie en toekomstbestendige zorg. Daarnaast hebben we inderdaad contacten met uiteenlopende scholen, maar die bieden gevestigde, reguliere opleidingen. Campus Gouda ontstaat vanuit het werkveld. De opleiding en de verschillende labs, zoals het experiencelab zijn op maat, gericht op onze collega’s. En waar het kan, kunnen we meesturen.”

Campus Gouda is net gestart met de eerste modules, zijn er vanuit jullie nog wensen?

“De zorg is enorm aan het veranderen. Er komen meer en meer cliënten, en dat moeten we met minder personeel doen, omdat die ook ouder worden. De vergrijzing slaat hier dus dubbel toe. Daarom is juist die innovatie zo belangrijk. We hebben het project Virtuele Thuiszorg opgezet, hiermee werken we aan de zorg van de toekomst door gebruik te maken van slimme zorgtechnologie. Voor onze collega’s betekent dat nieuwe vragen, zoals hoe coach je een client in het omgaan met nieuwe technologie? Hoe werkt een robot thuis? Maar ook hoe vraag je het aan? Hoe zit het met de verzekering? Tegen deze vragen lopen collega’s bij andere zorgorganisaties in regio Midden-Holland ook tegenaan. Dus inspelen op innovatie en vergrijzing mag van ons binnen Campus Gouda ook aandacht krijgen. Hierin kunnen we samenwerken.”