Een kijkje achter de schermen bij het Experience Lab


6 oktober 2023
foto-Sytske-e1698143277518
Campus Gouda brengt partners bij elkaar

Sytske Seetz, directeur locatie Souburgh uit Waddinxveen dat nu tijdelijk gevestigd is in De Rietkraag in Gouda van Zorgpartners Midden-Holland, biedt ons een trots kijkje achter de schermen bij het Experience Lab. 

Ze was erbij toen het Experience Lab werd geopend op 8 februari 2022. Veilig op afstand konden mensen online meekijken, want het was in de piek van corona. Hoe anders is het nu, met studenten die er les krijgen, professionals die zorgtechnologie kunnen ervaren en studenten die een appartement huren op de afdeling. Sytske Seetz, directeur locatie Souburgh uit Waddinxveen dat nu tijdelijk gevestigd is in De Rietkraag in Gouda van Zorgpartners Midden-Holland, biedt ons een trots kijkje achter de schermen bij het Experience Lab.

Hoe gaat het met de studenten die bij jullie een appartement huren?

“Het gaat om studenten die een zorg gerelateerde opleiding volgen. Als een soort tegenprestatie werken zij vier uur in de week bij ons. Zij nemen bepaalde taken uit handen, zoals een wandeling maken met een cliënt in een rolstoel of een ritje op een duofiets. Dat is voor ons ontzettend fijn, maar bovenal brengt het een stukje positieve dynamiek binnen onze organisatie. Er ontstaat een soort natuurlijke verbinding tussen jong en oud. Het geeft een beetje reuring. Daarnaast geeft het mij inzicht in de jeugd. De jeugd heeft de toekomst, en dat is ook weer gerelateerd aan innovatie. We hebben daarom besloten dit woonproject met een jaar te verlengen.”

studentenkamer seetz

Wat vond je ruim 1,5 jaar geleden van het Experience Lab?

“Heel leuk. Ik sta sowieso positief tegenover innovatie. Als we de zorg willen blijven verlenen die we nu geven, dan hebben we dat hard nodig als extra hulpmiddel. Door bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt moeten we andere wegen onderzoeken die ondersteunend kunnen zijn. Het Experience Lab kan daar aan bijdragen. De ervaringen en verhalen van studenten die zij hier opdoen, zingen rond in de organisatie. Het prikkelt en leidt tot nieuwsgierigheid bij de zorgprofessionals die vaak dan toch even een kijkje nemen in het Experience Lab. En daar is het precies voor bedoeld.”

foto-Sytske-e1698143277518

Wat is de toegevoegde waarde van Campus Gouda in dit verhaal?

“Het is belangrijk dat zorg en onderwijs op grote schaal gaan samen werken. Om ervoor te zorgen dat je elkaar van kennis kunt voorzien om de toekomst goed vorm te geven. Zorgpartners Midden-Holland werkt op meerdere gebieden samen met Campus Gouda. Overigens vind ik ook dat zorginstellingen elkaar wat vaker mogen vinden. Er komt een gigantische grijze golf op ons af en dat is voor ons een grote uitdaging. Zorgverlening kan niet meer op de oude manier. Dan moet je met elkaar slimme dingen bedenken om dat vorm te geven. De toegevoegde waarde is dat Campus Gouda die partijen bij elkaar brengt.”

Wat hoop je voor de toekomst?

“Zo’n Experience Lab kan een belangrijke rol hebben, want sommige zorgprofessionals zijn echt nog wel sceptisch als het gaat om zorgtechnologie. Zij willen echt zorgen en in hun beleving kan dat niet met technologische hulpmiddelen. Het is vooral een kwestie van bekendmaken en ervaren wat in het Experience Lab gebeurt. We hebben bij Zorgpartners Midden-Holland niet voor niets een collega die zich veel bezig houdt met innovatie en het Experience Lab. Het moet een vast onderdeel zijn in beleidsplannen. Toekomstplannen kunnen niet meer zonder innovatieve hulpmiddelen.

Ik hoop dat het Experience Lab groter wordt binnen zorgverlening, dat het een soort automatisme is dat erbij hoort. Je moet zorgen dat de ervaring er is met zorgtechnologische hulpmiddelen om te kijken of iets ook echt ondersteunend is aan het leven van een cliënt. Het is goed dat er een plek is waar je die innovaties kan testen, voordat je ze inzet bij de mensen thuis. Voor Zorgpartners  Midden-Holland ben ik bezig met het opzetten en implementeren van een volledig pakket Thuis. Omdat steeds meer mensen langer thuis blijven wonen, willen we ervoor zorgen dat we deze groep thuis kunnen voorzien in welzijn en zorg. Uiteraard is zorgtechnologie hier ook onderdeel van. Het is niet meer weg te denken.”