Hbo module Zorg & Welzijn: Klinisch redeneren

Als werknemer in de zorg wil je je blijven ontwikkelen om de ontwikkelingen in je vakgebied bij te houden. Maar hoe combineer je dat met je drukke baan? Vanuit Campus Gouda bieden wij een helpende hand door jou op een laagdrempelige manier losse hbo-onderwijsmodules van de hbo opleiding Verpleegkunde. Door losse modules te volgen kun je in korte tijd kijken of het studeren op hbo-niveau iets voor jou is en doe je precies die kennis op die je direct in je werk kunt toepassen.

Wil jij je verder verdiepen in het proces van klinisch redeneren? Wil jij meer weten over het proces van indiceren en toewijzen van zorg,? Wil jij een bijdrage leveren aan het bevorderen van gezond gedrag en aan het bevorderen van een gezonde leefstijl? Dan is de module Klinisch Redeneren van de hbo opleiding Verpleegkunde interessant voor jou. Deze module start in september 2022.

Opbouw module Klinisch redeneren

1. Klinisch redeneren
Je gebruikt een methodiek voor klinisch redeneren om in alle fasen van het verpleegkundig proces verantwoorde besluiten te nemen. Je kunt veelvoorkomende (hoog) complexe problematiek, co- en/of multimorbiditeit en verbanden tussen ziektebeelden uitleggen. Je integreert vakkennis, klinische gegevens, anamnese en observatie om het verpleegprobleem en de onderliggende achtergronden te analyseren en te interpreteren. Op basis hiervan stel je een verpleegkundige diagnose en stel je op basis van shared-decision making verpleegkundige doelen op. Aan de hand van deze doelen selecteer je passende verpleegkundige interventies, voer je het verpleegplan uit en stel je dit waar nodig bij samen met de zorgvrager.

2. Indiceren van zorg
Je beargumenteert en beoordeelt bij een complexe zorgvraag in samenwerking met de zorgvrager en andere betrokkenen de indicatie van zorg op basis van het proces van klinisch redeneren en shared-decision making. Op basis van je vakkennis, klinische gegevens, en de persoonlijke beleving van de zorgvrager stel je de aard, duur, omvang en doel van de benodigde (verpleegkundige) zorg vast. Je indicatie is gericht op het bevorderen van zelfmanagement en preventie van gezondheidsproblemen of de verergering van gezondheidsproblemen.

3. Preventiegericht analyseren bevorderen gezond gedrag
Je brengt gezondheidsbedreigend gedrag van een groep in kaart met behulp van een analysemodel. Je legt hierbij verbanden tussen gezondheidsbedreigend gedrag en relevante gedragsdeterminanten en opvattingen over gezondheid en leefstijlen. Je ontwerpt op basis van deze analyse in samenwerking met de betrokken groep of individu behorende tot de doelgroep een passend, integraal en methodisch preventieplan, gericht op gezondheidsbevordering.

Voor wie?

Je hebt minimaal een mbo 4 opleiding in bijvoorbeeld verpleegkunde, maatschappelijke zorg of social work afgerond en wil sterker en steviger als professional je werk doen.

Bekijk hier de flyer voor meer informatie om je aan te melden: flyer-campus-gouda-modules-2022.pdf