Over Campus Gouda

Campus Gouda is dé motor achter een leven lang leren en innoveren in de regio Midden-Holland. De vraagstukken die in de regio spelen staan daarbij centraal.

CampusGoudalinnentasjeinleslokaal
_94A0979
Wat doet Campus Gouda?

Wij zetten ons in voor het ontwikkelen van regiogerichte onderwijsmodules en langdurige innovatieprojecten die nauw aansluiten op de praktijk. Dit doen we in ons Living Lab Bodem & Technologie, waar een krachtig netwerk van bedrijven, publieke instellingen en onderwijs (mbo en hbo) samenkomt in onze innovatietafel. Er zijn drie thema’s waarop Campus Gouda actief is, namelijk Bodem & Technologie, Zorg & Technologie en Logistiek & Technologie.

Binnen deze thema’s faciliteren wij:

  1. Modulair onderwijs
  2. Innovatietrajecten
  3. Innovatietafels
  4. Netwerkbijeenkomsten
CampusGoudalinnentasjeinleslokaal
Wat is modulair onderwijs?

Bij Campus Gouda ontwikkelen we hbo-modules voor professionals in de regio Midden-Holland op het thema van bodem & technologie in samenwerking met Saxion Hogeschool. We beginnen met het onderzoeken van de uitdagingen waarmee lokale bedrijven en organisaties te maken hebben. Op basis daarvan bieden we onderwijs op maat aan, die direct inspeelt op deze specifieke behoeften.

Ons doel is om professionals te helpen hun kennis en vaardigheden continu te vernieuwen en uit te breiden, in lijn met het principe van ‘leven lang ontwikkelen’. Door theorie en praktijk te verbinden, dragen we bij aan een toekomst waarin innovatie en professionaliteit centraal staan.

_94A2131
Wat is een innovatietraject?

Een innovatietraject is een langdurig actiegericht onderzoekstraject, waar meerdere groepen studenten vanuit diverse disciplines en onderwijsinstellingen meerjarig aan werken. Een innovatietraject is een uitwerking van de thema’s die partners aan de innovatietafel met elkaar hebben vastgesteld. Als partner fungeer jij als inhoudelijk opdrachtgever en werk je nauw samen met studenten die jouw vraagstuk oppakken en ontwikkelen. Dit biedt niet alleen oplossingen voor jouw bedrijf, maar ook de kans om potentiële stagiaires of werknemers te leren kennen.

Hoe werkt het:

  1. Startgesprek: We bespreken jouw vraagstuk en toetsen of het past bij onze innovatieagenda.
  2. Uitwerking: We werken het vraagstuk verder uit en brengen het in bij de relevante opleidingen van de hogescholen.
  3. Matching: We koppelen jouw vraagstuk aan een of meerdere studentengroepen.
BenTjpg2
Wat kun je van ons verwachten?

Campus Gouda faciliteert (langdurig) de samenwerking tussen jou, onderwijsinstellingen en studenten. We zorgen voor een scherpe formulering van jouw vraagstuk, matching met multidisciplinaire studentengroepen en begeleiding van die studenten.

We bewaken de voortgang en zorgen voor een eindproduct dat jouw bedrijf verder helpt.

Zij gingen je voor:

Modulair

In 2024 heeft Campus Gouda de module Duurzaam Bodem Management gerealiseerd, speciaal ontworpen voor professionals in de bodem-, water- en funderingssector. Deze module bestaat uit drie deelmodules die zich richten op vitale bodem, klimaat en fysieke leefomgeving, en data en technieken binnen bodem en ondergrond.

Wat deze module uniek maakt, is dat de casuïstiek van de deelnemers centraal staat. De deelnemers brengen hun eigen bodemvraagstukken in, die vervolgens uitgebreid worden geanalyseerd. Deze vraagstukken vormen de kern van de module en zorgen voor een praktijkgerichte leerervaring.

De deelnemers komen uit diverse hoeken van het werkveld, wat zorgt voor een rijke uitwisseling van kennis en ervaring. Zo hebben we professionals van onder andere BAM Infra, Sweco, ODMH, Dieseko Group, Hoolwerf Heiwerken, Boskalis, verschillende gemeenten (zoals Altena, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen) en het Watergilde. Deze diversiteit aan achtergronden en expertisegebieden draagt bij aan een dynamische en multidisciplinaire leeromgeving.

Daarnaast werken we samen met regionale experts zoals het Kenniscentrum voor Bodemdaling en Funderingen (KBF) en de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Hun kennis en ervaring worden gecombineerd met de theoretische verdieping van hogeschool Saxion, wat zorgt voor een solide academische basis.

Innovatietrajecten

Samen met partners uit regio Midden-Holland is er een gezamenlijke innovatieagenda opgesteld met thema’s als: duurzame oplossing voor de waterstand, een toekomstbestendige inrichting van de binnenstad en vertrouwen en zekerheid onder burgers. Voorbeelden van innovatietrajecten zijn:

Wateropslag en -allocatie

In bebouwd gebied, waaronder het centrum van Gouda, ervaren we wateroverlast bij zowel woonhuizen als bedrijfspanden, wat leidt tot toenemende kosten. Een van de voorgestelde maatregelen is het verlagen van het grondwaterpeil, maar dit brengt het risico van paalrot met zich mee. Daarom willen onze partners, de gemeente Gouda, Technolution en BAM, in een innovatietraject onderzoeken of het mogelijk is om een wateropvang- en allocatiesysteem te ontwikkelen dat houten palen vochtig houdt bij verlaging van het waterpeil.

Communicatie rondom bodemdaling

In de regio Midden-Holland leeft de vraag: hoe kunnen we toekomstbestendig leven met bodemdaling? Hoewel er wordt gekeken naar technische oplossingen, vormt communicatie een aanzienlijke uitdaging. Het probleem kent geen eenduidige eigenaar, maar er is wel een gemeenschappelijk belang om inwoners goed te informeren en waar nodig te ondersteunen. Hoe bereik je deze inwoners om ze te kunnen informeren? Wie is de afzender van de informatie? Hoe zoeken zij zelf naar informatie en welke terminologie sluit het beste aan? De partners van de innovatietafel, waaronder Gemeente Gouda en de omgevingsdienst Midden-Holland, streven ernaar om met dit innovatietraject inwoners en bedrijven te ondersteunen bij het maken van weloverwogen keuzes voor het herstellen of voorkomen van schade door bodemdaling. Dit willen zij realiseren door betrouwbare, toegankelijke en duidelijke informatie te bieden over de risico’s en mogelijkheden.

Wil jij aansluiten bij één van deze uitdagingen of een nieuw vraagstuk aandragen? Neem contact met ons op via onderstaande link.